Izaberite akciju


KAZBEK 5033 MNV GRUZIJA I ELBRUS 5647 MNV RUSIJAOd 19.06.-05.07.2015. clanovi PAK "MOSOR"-a Vladislav Cenic i Uros Petrovic ucestvovali su u ekspediciji koju je organizovao PK "Predejane" u ispenjavanju vrhova: KAZBEK - Gruzija 5033 mnv ELBRUS - Rusija 5647 mnv - ujedno i najvisi vrh Evrope.
"put nas je vodio preko Bugarske i Turske, gde smo imali prvo nocenje i celodnevni odmor u gradu Samsun koji se nalazi na obali Crnog mora sa svojih preko 600 hiljada stanovnika.
Sutra smo krenuli dalje prema Gruziji i prespavali u Tbilisiju, glavnom gradu te bivse republike SSSR.
Sledeca destinacija nam je bila Stepantsminda, gradic u podnoziju Kazbega. Posle nocenja ujutru krecemo put Betlemija, bivse meteoroloske stanice, sada planinarskog doma u losem stanju. Savladali smo oko1850 mnv prolazeci pored zivopisne crkve Svete Trojice.
Presli smo i preko glecera, vecnog leda, sto je nezaboravno iskustvo. Po smestaju u planinarski dom sutra smo odradili aklimatizacioni uspon na 4000 mnv do crkvice iz 1999 godine i vec poceli da gledamo u nebo iscekujuci pogodan dan za nas uspon na sam vrh. I dosao je za dva dana.
krenuli smo nocu u 2 sata po lokalnom vremenu sa gruzijskim vodicem. U pocetku je sve islo po planu do 4500 mnv kada smo usli u oblak i dalje nije bilo bezbedno po vodicevim recima. Zbog nikakve vidljivosti i opasnosti koje su pukotine u glecerima prestavljale veliki problem.
Posle cetvorosatnog cekanja da se oblak podigne krecemo dalje bez obzira na situaciju da se oblak nije podigao. Na stotinak metara nmv izlazimo iznad oblaka gde nas ceka sunce. Dalje je staza dobra i nema problema do zavrsnog uspona 130 mnv ispod vrha. Taj deo je izuzetno zahtevan i strm a povrh svega i nevreme se pojacavalo.
Uspeli smo i popeli Kazbeg. Hvala mu sto nam je to dopustio i nagradio nas za upornost.
Operzno smo se spustili do Betlemija gde smo nocili. Ujutru se vreme jos vise pokvarilo i sve ekspedicije su se spremale za povratak ili jos nekoliko dana cekanja. Nasa se spustila u podnozije gde smo posle nekoliko dana docekali tus i jos neke pogodnosti civilizacije.
Zadovoljni zbog ispenjanog vrha sutra krecemo put Rusije gde nas ceka glavni cilj ekspedicije: Elbrus. U Terskol, mesto u podnoziju, stizemo uvece gde se pripremamo za sutrasnji odlazak na planinu. Ujutru posle nabavke neophodnih namirnica i vode, krecemo zicarama i ratrakom do Prujit-a 11. naseg novog doma za nekoliko dana na oko 4100 mnv. Posto smo vec bili aklimatizovani samo smo cekali pogodno vreme da nam se planina ponudi da je ispenjemo. To se dogodilo iznenada ujutru treceg dana. Na brzinu smo se spakovali i krenuli ratrakom do 4600 mnv da bi nadoknadili izgubljeno vreme u staru.( trebalo je da krenemo nocu). Jednolican konstantan uspon obelezio je prvi deo staze.
Od "sedla" na 5300 mnv pocinje zahtevniji deo. Dodatnu tezinu nam je stvarao vetar sa udarima i do 100 km/s. U 14 h po lokalnom vremenu svi clanovi ekspedicije su popeli Elbrus, najvisi vrh Evrope !!!!!!
Kratko fotografisanje i povratak na bezbednu visinu je bio prioritet. Bez ikakvih problema je proslo sve.
Sa osmesima smo se uspavali i ujutru rano poceli spust do Terskola. Uzeli sertifikate za 7 summits club i sledeceg dana rano ujutru krenuli nazad. Zadrzavanje na Ruskoj strani granice, poseta manastiru i gradu Gori, rodnom mestu Josifa Visarionovicu Staljinu, opsti haos u gruzijskom saobracaju i prolazak nocu kroz Batumi( gruzijski Las Vegas) su obelezili predposlednji dan ekspedicije.
Poslednjeg dana, posle nocenja u Turskoj 24-satna voznja nas je vratila u Srbiju. Kraj ekspedicije.

Posebna zahvalnost Zoranu Pavlovicu -Paci iz Predejana, organizatoru i vodji ove ekspedicije. Opravdao je svoju reputaciju. Vrhunski vodja i planinar.
izvestaj:" Vladislav Cenic i Uros Petrovic.

Slike sa ekspedicije mozete pogledati na strani


ALPI 2016. Mont Blanc, Castor i PolluxClanovi PAK MOSORA, ANICA PETROVIC i VLADISLAV CENIC bili su clanovi medjunarodne ekspedicije u organizaciji Pk Predejane i u periodu od 23. 06. do 03. 07. 2016. popeli po izuzetno otezanim uslovima najvisi vrh zapadne Evrope i Francuske MONT BLANC 4810 mnv.
U sklopu ekspedicije oni su popeli i izuzetno atraktivan vrh u Italiji na masivu Monte Rosa, CASTOR 4228 mnv, a Cenic je popeo i POLLUX 4086 mnv.
Inace oba vrha su vrlo malo poseceni od strane planinara iz Srbije a izuzetno su atraktivni. Castor sa svojim cuvenin "nozem" pred sam vrh i Pollux sa kratkom feratom od koje zastaje krv. O zavrsnom usponu na Mont Blanc i uslovima tog dana najbolje svedoci cinjenica da je samo nasa ekspedicija "pojacana" dvojicom Slovackih planinara, pokusalo i uspelo da popne vrh.
Uz vec legendarni prelazak kuloara "smrti" i vec pomenute uslove zavrsnog uspona sa 16 od 17 clanova na vrhu ovu ekspediciju cini veoma uspesnom, gotovo savrsenom.
Pollux je bio opcioni vrh i za njega su se odlucila 5 planinara.

Jos jednom je Zoran Pavlovic Paca pokazao svu svoju umesnost u vodjenju i snalazenju u ekstremnim uslovima.
Slike sa ekspedicije mozete pogledati na strani