Izaberite akciju


Karpati - grebenska staza preko Parang planinskog venca 04/05.jun



Zašto Karpati?
Zato što su veliki, drugačiji, nepredvidivi, lepi.
Ovu veliku akciju PAK "Mosor" je najavljivao od početka godine. Nadali smo se da će nas vreme poslužiti i da će put kojim se ide do početne tačke, a u pitanju je poznati planinski put Transalpina, biti otvoren za saobraćaj zbog velikog snega koji je prethodnih nedelja padao na Karpatima. Akcija nije mogla biti realizovano kako je prvobitno najavljeno baš iz tog razloga.
I samo smo se čudili gledajući web kamere kako je moguće da tamo još uvek ima toliko snega. Akcija je odložena za 4. jun mada vremenska prognoza nije bila idealna ni ovog puta. Sve u svemu nije se čekalo ni jednom planinaru. Svi samo željno iščekivali polazak za Rumuniju.
Rano u subotu smo krenuli put Kladova, Turnu Severina i grada Targu Žiju 100km od granice. Tu pravimo veću pauzu. Prelepi gradić sa oko 80.000 stanovnika, lepim parkovima, fontanama, crkvama, katedralama itd. Nastavljamo put mesta Novaci i ski centru Ranka. Smeštamo se u odličan hotel House of free dacians (Casa Dacilor liberte) i sami ne verujemo koliko je smeštaj bio neočekivano dobar. Domaćini su bili veoma gostoprimljivi.
Odmorni krećemo rano ujutru prvo minibusem preko najvišeg prevoja Transalpine (2135m) do početne tačke poznate planinarsje staze Traseul Creasta Parang (grebenska staza Parang). Poznate ne samo u Rumuniji. Mnogobrojni svetski planinarski časopisi pišu o njoj.
Staza je odlično markirana, mada za svaki slučaj imamo i mapu. Vreme nas dobro služi u početku, nema padavina, imamo solidan vidik mada polako ulazimo u oblak. Do vrha Parangul Mare imamo još dosta vrhova da pređemo. Jedini problemi koji su bili u usponu ka glavnom vrhu su bili ti da smo zbog snega i leda na pojedinim mestima morali da zaobilazimo stazu i da potom tražimo markacija a u jednom trenutku da se skroz odvojimo od staze i idemo preko vrha koji nije bio planiran pa nam pravio dodatnu kilometražu i napor.
Prelazimo sledeće vrhove:
Lezer 2157,
Plescoaia 2250,
Setea mare 2365,
Setea mica 2278,
Saua piatra tiatla 2395,
Lesul 2375,
Paclisa 2335.
Tu se dešava sledeća situacija. Počinje da grmi u daljini. Momentalno se delimo u dve grupe. Brža grupa kreće ka vrhu Parangul mare do koga je ostao još jedan vrh Gruiu i oko 2 km. Druga grupa se polako vraća nazad. Počinje kiša, potom jaka kiša, pljusak i na kraju grad.
Brža grupa se penje na vrh Parangul mare 2519m, najviši vrh Parang venca i četvrti po visini u Rumuniji. Moldoveanu je samo pedesetak metara viši.
Vreme se kvari i nema puno mogućnosti za uživanje na vrhu Paranga. Počinju jaki udari vetra, magla i ledena kiša zbog kojih je povratak bio veoma naporan. Međutim svi planinari su se uspešno vratili do početne tačke.
Uspon i silazak ukupno je trajao preko 10 sati. Pređena je visinska razlika od skoro 2000m i skoro 10 vrhova.
Vredno je pomenuti to da smo prvog dana popeli i vrh Papusa 2135m koji se nalazio na samo 2km od hotela, što ukupno čini tačno 10 vrhova preko 2000 m kako je bilo i najavljeno. Oko 5 popodne krećemo nazad. Svi planinari su puni utisaka sa ove, može se slobodno reći ekspedicije, koju definitivno ponavljamo i iduće godine.

Organizatori: Marko Milošević i Vladan Vlajko Milošević PAK Mosor Niš.
Učesvovao 21 planinar (11 muškaraca i 10 devojaka) iz sledećih klubova: PAK Mosor 14, PD Oštra čuka 2, Vidlič Pirot 2 i Suva planina, Železničar, Trem 1810 po jedan.
Slike sa akcije mozete videti na linku


Maljovica 2729m, sedam Rilskih jezera, I.Vazov 2620m -31.10/01.11



Oberučke bih prihvatio i malo snega, vetar samo da nije preko 50kmh itd. Nije bilo potrebe. Da li je za ovo doba godine vreme moglo da bude idealnije? Ne. 21 planinar iz Niša i Pirota kreće sa parkinga iz centra Niša put Sofije, Dupnice, Sapareve banje, Paničišta i hiže Pionersko. Tu nas čeka naš prijatelj Cvetan Cekov sa ekipom.
Dugujemo veliku zahvalnost Cekovu zato što nas uvek odlično dočeka. Ovog puta bio je naš glavni vodič. Ostavljamo nepotrebne stvari u minibusu i krećemo ka žičari a potom ka Rilskim jezerima i vrhu Ivan Vazov. Rilska jezera su rajska.
Pravimo pauzu kod najvećeg, jezera u obliku bubrega. Baš se tako i zove. Krećemo dalje ka vrhu. Počinje nešto jači vetar pa se ne zadržavamo na vrhu mnogo. Nekolicina planinara, onih spremnijih, kreću ka susednom vrhu od 2690m.
Našli smo se na jezeru ispod vrha Ivan Vazov pa onda svi zajedno nazad u planinarski dom.
Tu sledi druženje u restoranu pa spavanje. Ustajemo rano sutradan u 5 po bugarskom vremenu a već u 6 krećemo put Samokova, mesta Govedarci i hotelu Alen Mak gde je naša početna tačka ka vrhu Maljovica 2729m.
U pitanju je kamenita staza dugačka 8km u jednom pravcu, sa konstantnim usponom bez mnogo "pravolinijskog" kretanja.
Snažan tempo i za nešto više od 3h smo se našli na vrhu. Nije bilo problema pri usponu. Ponegde se zadržao led a snega nije bilo uopšte. Posle fotografisanja krećemo nazad.
Druženje je usledilo u kafanici pored CPŠ Maljovica i hotela Alen Mak. Pre toga u hiži Maljovica. Oko 10h uveče vratili smo se u Niš.
Planinari su puni utisaka sa ove akcije pre svega zbog prelepe prirode, vremena koje nas je poslužilo toliko da je izgledalo kao da je letnja akcija ali i uspona na ovaj vrh, jedan od najpopularnijih u Bugarskoj.
Uk.pređeno km 6+10 i 8+8.
Uk visinska razlika 550m uspon i 1100m silazak (prvi dan) i 1050m uspon i isto toliko silazak (drugi dan).
Uk planinara 21 iz Srbije + 4 iz Bugarske. Klubovi: PAK Mosor, PD Suva Planina.

Organizatori: Marko Milošević i Vladan Vlajko Milošević.
Slike sa akcije mozete videti na linku


Komovi 3-4.06.2017




Deo "nežnije" ekipe PAK "Mosora" je ove nedelje učestvovao u nezaboravnoj avanturi na Komovima u Crnoj Gori.
U dva dana ispenjali smo Vasojevećki 2461mnv, Kučki 2487mnv i Ljevorećki Kom 2453mnv.
Uspone smo izveli iz Eko katuna ''Štavna'', gde smo bili i smešteni. Ljubaznost domaćina, planina koja ostavlja bez daha i dobro društvo je ono što je obeležilo ovu akciju, tako da je težina samog uspona brzo pala u zaborav.
Svaki korak bio je vredan ove lepote. Devojke su uspešno proverile svoju spremnost za predstojeće ekspedicije :)
Slike sa akcije mozete videti na linku


PIRIN 2017 nekim drugim stazama



Kada smo pravili godišnji plan akcija za 2017. godinu nekolicina nas je imala želju da ponovimo prošlogodišnje uspone na Bezbog i Poležan ali ovog puta ispenjemo i prelep vrh Kamenicu (2822m) koji dominira ovim predelom Pirina.Dali smo se u potragu za informacijama na internetu, gledali karte tog dela Pirina, konsultovali naše prijatelje iz Bugarske kako bi što bolje pripremili ovu lepu i napornu turu u jednom od najlepših i najbajkovitijih predela na Balkanu.
U subotu rano ujutru 24.06 2017. put Pirina i hiže Goce Delčev (1458mnv) krenula je grupa visokogoraca PAK Mosora.
Preko Blagoevgrada i zimskog centra Bansko oko 08:30 stižemo u SKI centar Dobrinishte odakle žičarom nastavljamo do hiže Bezbog (2236mnv) koja se nalazi u neposrednoj blizini istoimenog jezera odakle kreće naša pešačka tura.
U 10:00 sati po ranijem dogovoru delimo se u dve grupe i krećemo na staze. Prva grupa prema Bezbogu (2650mnv), a druga ka vrhu Sirvia (2590m).
Nakon sat vremena stižemo na vrh Bezbog odakle se otvara pogled ka predelima koji nas tek očekuju. Posle kraće pauze nastavljamo stazom ka vrhu Poležan. Staza nije markirana ali je lepo utabana i sve vreme se pruža pogled ka grebenu koji predhodi samom vrhu. Inače Poležan je peti vrh po visini na Pirinu. Nakon dva sata hoda izlazimo na vrh Poležan (2852mnv) i u isto vreme radio stanicom javlja nam se druga grupa koja je izašla na vrh Sirviu (2590mnv).
Prva grupa kreće u oblast koju do sada niko od nas nije posetio. Ohrabreni informacijama koje smo prikupili, voljom koju smo imali kao i lepim vremenom koje nas je pratilo krećemo ka Popovom jezeru strmim spustom prošaranim livadama, potocima i mladom borovom šumom. Konfiguracija terena nam je onemugućila da imamo dobar vizuelni pregled terena kojim bi se bezbedno spustili ka jezeru.
Za to vreme druga grupa prelazi tešku stazu preko velikih kamenih stena i uspevaju da izađu na vrh Džano (2656mnv). Ovaj vrh se diže iznad Popvog jezera, a kako je vidljivost bila dobra imali smo i vizuelni i radio kontakt sa našim drugarima iz druge grupe.
Zatim su nam dvogledom sa vrha Džano pomogli da pronadjemo pravu stazu i izvučemo se iz situacije u kojoj smo se prethodno našli.
Druga grupa potom nastavlja ka porti izmedju Kraljevog i Mominog dvora grebenom, a prva pored prelepog Popovog jezera nastavlja ka istom cilju kroz dolinu pomenutih vrhova. Obe grupe nailaze na veoma zahtevne terene prekrivene stenama i velikim strminama, a predeli koji nas okružuju su toliko živopisni i rečima teško opisivi da se zaboravlja na umor koji je počeo već pomalo da nas savladava.
Na porti između Kraljevog i Mominog dvora dve grupe se ponovo spajaju. Odatle se po prvi put vidi i naš smeštaj zaslon Tevno ezero.
Pojedini planinari su popeli i vrhove: Kraljev dvor (2680mnv), Momin Dvor (2725mnv) kao i Demirkapijska čuka (2648mnv), tako da smo prvog dana savladali 7 vrha iznad (2500mnv). Savršeno uspešan dan završio se smeštajem u zaslon Tevno ezero na (2512mnv), smeštenom na platou u samom srcu Pirina. Umorni ali i prezadovoljni ispenjanim vrhovima nastavljamo druženje i prikupljanje energije za sutrašnji dan.
Nakon konsultacija i razgledanja terena prema vrhu Kamenica i saveta iskusnih lokalnih planinara ipak odustajemo od uspona na Kamenicu. Uspon ka vrhu i povratak koji smo trebali da savladamo doveli bi u pitanje planirano vreme i bezbedan silazak do hiže Vihren tako da su se svi složili da Kamenicu ostavimo za neki drugi put.
Sutradan ustajemo u 05:00 sati te nakon doručka i pakovanja krećemo svi ka podnožju Vihrena. Staza je dobro markirana i najveći deo staze ne spušta se ispod 2500mnv što je za mnoge od nas fenomenalan osećaj da se krećemo konstantno na toj visini. Vreme sunčano bez oblaka i suncem okupani vrhovi daju neopisivo lep prizor u tim momentima te nas na taj način pozivaju iznova u ove krajeve.
Staza je s početka dobra i utabana, a zemljane staze prošarane stenama. Spuštamo se nekih 100-150 mnv pa se opet penjemo i tako u nekoliko navrata ali idealni vremenski uslovi i prelepi predeli prošarani mnogim malim i velikim jezerima daju energiju svima nama. Hodajući tako grebenom popeli smo jos i vrhove Prevalski čukar 2608mnv, Tipik 2655mnv, Golem Tipik 2654mnv, Opreno 2655mnv i vrh Vizela 2620mnv.
Pošto smo imali još dosta vremena do zakazanog polaska ka Srbiji nismo preterano žurili te smo na ove vrhove pravili duže pauze i zasluženo uživali u pogledu i druženju.
Jedan deo planinara u sklopu priprema za predstojeću Alpsku turu su rešili da ispenju još jedan značajan vrh. Banderiški Čukar 2738mnv je bio njihov cilj koji veoma zahtevan i bez jasne staze preko nezgodnih stena.
Nakon vrha Vizela kreće spust do hiže Vihren ali je dobar deo te staze prekriven kamenom po kom se veoma teško hoda tako da smo se sporo kretali. Napravili smo veću pauzu na Dugom Banderiškom jezeru, još jednom u nizu prelepih Pirinskih jezera.
Negde oko 14:00 sati je grupa stigla do hiže Vihren gde smo se malo odmorili, okrepili i oko 15.30 krenuli put Niša.
Ni jedan izveštaj ne može tako verno da opiše predele koje smo prošli, ispeli i uživali tokom ova dva dana, te ćemo zato pokušati bar fotografijama da vam donekle dočaramo svu lepotu koju smo mi doživeli, a vas možda navesti da uskoro i Vi krenete u ove bajkovite predele.

Ukupno je ispenjano 13 vrhova preko 2500mnv. Pored učesnika iz našeg kluba pridružio nam se po jedan učesnik iz Vranja, Soko Banje i PK Železničar iz Niša.
Organizatori i vodiči:
Ivan Ivcha Ilić
i
Slaviša Ivanović
Slike možete pogledati ovde
Do sledeće planinarske avanture sa PAK Mosorom, PLANINARSKI POZDRAV