Izaberite akciju


PIRIN 2017 nekim drugim stazamaKada smo pravili godišnji plan akcija za 2017. godinu nekolicina nas je imala želju da ponovimo prošlogodišnje uspone na Bezbog i Poležan ali ovog puta ispenjemo i prelep vrh Kamenicu (2822m) koji dominira ovim predelom Pirina.Dali smo se u potragu za informacijama na internetu, gledali karte tog dela Pirina, konsultovali naše prijatelje iz Bugarske kako bi što bolje pripremili ovu lepu i napornu turu u jednom od najlepših i najbajkovitijih predela na Balkanu.
U subotu rano ujutru 24.06 2017. put Pirina i hiže Goce Delčev (1458mnv) krenula je grupa visokogoraca PAK Mosora.
Preko Blagoevgrada i zimskog centra Bansko oko 08:30 stižemo u SKI centar Dobrinishte odakle žičarom nastavljamo do hiže Bezbog (2236mnv) koja se nalazi u neposrednoj blizini istoimenog jezera odakle kreće naša pešačka tura.
U 10:00 sati po ranijem dogovoru delimo se u dve grupe i krećemo na staze. Prva grupa prema Bezbogu (2650mnv), a druga ka vrhu Sirvia (2590m).
Nakon sat vremena stižemo na vrh Bezbog odakle se otvara pogled ka predelima koji nas tek očekuju. Posle kraće pauze nastavljamo stazom ka vrhu Poležan. Staza nije markirana ali je lepo utabana i sve vreme se pruža pogled ka grebenu koji predhodi samom vrhu. Inače Poležan je peti vrh po visini na Pirinu. Nakon dva sata hoda izlazimo na vrh Poležan (2852mnv) i u isto vreme radio stanicom javlja nam se druga grupa koja je izašla na vrh Sirviu (2590mnv).
Prva grupa kreće u oblast koju do sada niko od nas nije posetio. Ohrabreni informacijama koje smo prikupili, voljom koju smo imali kao i lepim vremenom koje nas je pratilo krećemo ka Popovom jezeru strmim spustom prošaranim livadama, potocima i mladom borovom šumom. Konfiguracija terena nam je onemugućila da imamo dobar vizuelni pregled terena kojim bi se bezbedno spustili ka jezeru.
Za to vreme druga grupa prelazi tešku stazu preko velikih kamenih stena i uspevaju da izađu na vrh Džano (2656mnv). Ovaj vrh se diže iznad Popvog jezera, a kako je vidljivost bila dobra imali smo i vizuelni i radio kontakt sa našim drugarima iz druge grupe.
Zatim su nam dvogledom sa vrha Džano pomogli da pronadjemo pravu stazu i izvučemo se iz situacije u kojoj smo se prethodno našli.
Druga grupa potom nastavlja ka porti izmedju Kraljevog i Mominog dvora grebenom, a prva pored prelepog Popovog jezera nastavlja ka istom cilju kroz dolinu pomenutih vrhova. Obe grupe nailaze na veoma zahtevne terene prekrivene stenama i velikim strminama, a predeli koji nas okružuju su toliko živopisni i rečima teško opisivi da se zaboravlja na umor koji je počeo već pomalo da nas savladava.
Na porti između Kraljevog i Mominog dvora dve grupe se ponovo spajaju. Odatle se po prvi put vidi i naš smeštaj zaslon Tevno ezero.
Pojedini planinari su popeli i vrhove: Kraljev dvor (2680mnv), Momin Dvor (2725mnv) kao i Demirkapijska čuka (2648mnv), tako da smo prvog dana savladali 7 vrha iznad (2500mnv). Savršeno uspešan dan završio se smeštajem u zaslon Tevno ezero na (2512mnv), smeštenom na platou u samom srcu Pirina. Umorni ali i prezadovoljni ispenjanim vrhovima nastavljamo druženje i prikupljanje energije za sutrašnji dan.
Nakon konsultacija i razgledanja terena prema vrhu Kamenica i saveta iskusnih lokalnih planinara ipak odustajemo od uspona na Kamenicu. Uspon ka vrhu i povratak koji smo trebali da savladamo doveli bi u pitanje planirano vreme i bezbedan silazak do hiže Vihren tako da su se svi složili da Kamenicu ostavimo za neki drugi put.
Sutradan ustajemo u 05:00 sati te nakon doručka i pakovanja krećemo svi ka podnožju Vihrena. Staza je dobro markirana i najveći deo staze ne spušta se ispod 2500mnv što je za mnoge od nas fenomenalan osećaj da se krećemo konstantno na toj visini. Vreme sunčano bez oblaka i suncem okupani vrhovi daju neopisivo lep prizor u tim momentima te nas na taj način pozivaju iznova u ove krajeve.
Staza je s početka dobra i utabana, a zemljane staze prošarane stenama. Spuštamo se nekih 100-150 mnv pa se opet penjemo i tako u nekoliko navrata ali idealni vremenski uslovi i prelepi predeli prošarani mnogim malim i velikim jezerima daju energiju svima nama. Hodajući tako grebenom popeli smo jos i vrhove Prevalski čukar 2608mnv, Tipik 2655mnv, Golem Tipik 2654mnv, Opreno 2655mnv i vrh Vizela 2620mnv.
Pošto smo imali još dosta vremena do zakazanog polaska ka Srbiji nismo preterano žurili te smo na ove vrhove pravili duže pauze i zasluženo uživali u pogledu i druženju.
Jedan deo planinara u sklopu priprema za predstojeću Alpsku turu su rešili da ispenju još jedan značajan vrh. Banderiški Čukar 2738mnv je bio njihov cilj koji veoma zahtevan i bez jasne staze preko nezgodnih stena.
Nakon vrha Vizela kreće spust do hiže Vihren ali je dobar deo te staze prekriven kamenom po kom se veoma teško hoda tako da smo se sporo kretali. Napravili smo veću pauzu na Dugom Banderiškom jezeru, još jednom u nizu prelepih Pirinskih jezera.
Negde oko 14:00 sati je grupa stigla do hiže Vihren gde smo se malo odmorili, okrepili i oko 15.30 krenuli put Niša.
Ni jedan izveštaj ne može tako verno da opiše predele koje smo prošli, ispeli i uživali tokom ova dva dana, te ćemo zato pokušati bar fotografijama da vam donekle dočaramo svu lepotu koju smo mi doživeli, a vas možda navesti da uskoro i Vi krenete u ove bajkovite predele.

Ukupno je ispenjano 13 vrhova preko 2500mnv. Pored učesnika iz našeg kluba pridružio nam se po jedan učesnik iz Vranja, Soko Banje i PK Železničar iz Niša.
Organizatori i vodiči:
Ivan Ivcha Ilić
i
Slaviša Ivanović
Slike možete pogledati ovde
Do sledeće planinarske avanture sa PAK Mosorom, PLANINARSKI POZDRAV