komisije planinarsko alpinističkog kluba "mosor"

Planinarenje

Od samog početka i osnivanja kluba 2004. Godine, planinarenje i alpinizam su bile polazne tačke za osnivanje. Komisija (stari naziv sekcija) za planinarenje je aktivna od osnivanja i najzastupljenija je u klubu. PAK Mosor svakog vikenda tokom godine ima bar po jednu planinarsku akciju u planu i programu. Ne retko i po dve akcije za vikend.
Pored toga naši članovi individualno se organizuju u pohode na neke od njima željenih destinacija ili se priključe akcijama nekog drugog kluba.

Planinarska komisija organizuje akcije po Balkanu i Evropi i uspesi naših planinara su zaista zavidni. Jednom do dva puta godišnje se organizuju planinarske ekspedicije od nekoliko dana na velikim planinarskim masivima kao sto su Alpi u Italiji Francuskoj ili Švajcarskoj, Julijskim Alpima u Sloveniji i Austriji, zatim na krov evrope Elbrus... ekspedicije po Karpatima ili Prokletijama ...
Takođe vikend akcije po zemljama Balkana, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija Bugarska , Grčka, Rumunija... Obavezno se priključujemo i republičkim akcijama u zemlji. Jednu od njih i sami organizujemo a to je Jesenji uspon na Sokolov kamen na Suvoj planini (na ovom linku mozete pročitati pozivno pismo za ovu akciju) A i ne zapostavljamo akcije lokalnog tipa po celoj Srbiji koje sami organizujemo.

PAK Mosor je klub koji je od osnivanja 2004. godine pa do danas, stekao renome izuzetno uspešnog kluba jer u proseku uspevamo da ispoštujemo preko 80% plana koji posatvimo početkom godine a i pristupom organizaciji da sve prođe u najboljem mogućem redu i raspoloženju.
Na sajtu možete pogledati izveštaje i slike sa naših akcija i vidite kako mi to radimo.

Predsednik komisije: Vladan Vlajko Milošević

Alpinizam

Komisija za alpinizam se, kao i komisija za planinarenje, pokrenula od samog starta, osnivanja kluba 2004.godine i od tada radi i organizuje alipinističke akcije širom Srbije a i šire.

Alpinistička komisija se trudi da svake godine zadovolji potrebe svojih članova po izboru destinacija, atraktivnosti i izazova. Dokaz tome su i mnogi planinari i alpinisti iz drugih klubova koji se priključuju našim akcijama.
Veliki uspesi naših visokogoraca i alpinista se mere brojnim svetskim vrhovima Akonkagve, Alpa, Elbrusa, Pamira, Kilimandzara, Atlasa...

Kao podsekcija alpinizma ubraja se i sportsko penjanje. PAK Mosor organizuje nekoliko puta godišnje, za ljubitelje ove vrste penjanja, izlete u okolini Niša gde ima izuzetnih terena za ovu aktivnost. Tereni u Sićevačkoj klisuri i Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, pružaju savršene uslove za sportsko penanje, što dokazuje i veliki broj stranih zaljubljenika u ovu disciplinu, na ovim lokacijama.
Iz godine u godinu kako klub raste i razvija se, sve više zainteresovanih za alpinizam se priključuje klubu sto pred nama postavlja nove ideje i nove destinacije u razmatranje i realizaciji.

Predsednik komisije: Ivan Santovac

Planinski biciklizam

PAK Mosor komisija za planinarski biciklizam se bavi organizacijom i realizacijom akcija za sve članove i ljubitelje prirode i bicikla. Cilj je medjusobno druženje, druženje sa prirodom i upoznavanje novih krajeva i mesta na kojima se ne može doći automobilom.

Nastala je nešto kasnije nakon osnivanja kluba. Fokus organizovanja tura planinarskog biciklizma je na teritoriji Srbije. Konfiguracija terena u našoj zemlji je idealna za ovaj vid rekreacije.
Iz godine u godinu sve je veći broj rekreativaca koji se okreću planinskom biciklizmu.

Specifičnost vezana za ovaj vid rekreacije je da je potrebno imati planinsku biciklu (mountainbike) koje su specijalno dizajnirani za terene i staze koje su van asfaltnih deonica tzv. offroad staza. Takođe mana je što je ovo sezonski vid rekreacije pa u kišnim i snežnim uslovima je nezahvalno voziti. Nasuprot tome ovo je jedna od najzdravijih disciplina, posebno vozeći bicikl po šumskim stazama ili livadama, veliku uslugu činite svom telu kako na zdravstvenom tako i na mentalnom nivou. PAK Mosor ima u planu da sa početkom sezone u 2017. godini još više pokrene u popularizaciji ovog vida rekreacije jer zaista imamo izuzetne terene za planinaski biciklizam.

Predsednik komisije: Saša Dojčinović

skijanje

PAK Mosor je sa godinama rada došao do ideje da u svoj klub uvede i skijašku komisiju. Medju članovima Mosora ima izuzetnih skijaša a kako je popularizacija u zemlji krenula naglo da raste klub je počeo da organizuje i akcije na skijalištima.

Klub, u ski sezoni u plan i program akcija uplanira izleti ili vikend akcije na planinama koje imaju i ski centre. Tako da sa nama uvek ima i onih koji kreću radi skijanja a za one koji ne skijaju uvek organizujemo uspon na neki od obližnjih vrhova ski centra koji posećujemo.
Već nekoliko godina unazad idemo na Kopaonik, Staru Planinau ili ski centre po Bugarskoj, na Rili ili Pirinu tako da za svakog ima po nesto. Nakraju dana se uvek sakupimo i uz lepo raspoloženje i osmeh sumiramo utiske.
Kao i planinarski biciklizam ovo je sezonski sport tako da za one koji vole brzinu lepo se smenjuju bicikle za skije.

Predsednik komisije: Dejan Radojlović

planinsko trčanje

Sve popularnija disciplina maratoncima i planinarima je i planinsko trčanje. Kako i planinski biciklizam i skijanje i ovo je sezonski vid rekreacije.

Ovo je i takmičarska disciplina. Kod nas postoje nekoliko organizovanih planinskih trka. Na jugu imamo „24sata Koprena” na Staroj Planini, zatim „Sky Race“ na Suvoj planini, „4 elements“ na Vlasini... itd.
U našem klubu ovo je najmlađa sekcija koja krece sa radom od 2017. godine. Neki od naših članova su učesvovali ranijih godina na gore pomenute trke i u klubu se pojavila potreba za razvojem ove komisije. Ideja je da se planinsko trčanje razvije i kako rekreativna disciplina i nadamo se i otkrivanju potencijalnih takmičara.

Predsednik komisije: Stevica Blagojević